Søk
Pedestrian crossing in a busy modern city
28.05.2020

Dette må du tenke på når du handler på nett

Vi nordmenn handler stadig mer på nett. Blant annet klær, elektronikk, opplevelser og de siste årene også mat. Handel av varer på nett øker for hvert år som går og det er lite som tyder på nedgang i dette markedet. I disse dager er det spesielt mange av oss som går online for å handle det vi trenger. Netthandel fører derimot med seg sikkerhetsutfordringer man vanligvis ikke har i butikk. Blant annet er årsaken til dette at du her taster inn både personopplysninger og opplysninger om ditt kredittkort på nett. En risiko i forbindelse med dette er blant annet cyberkriminalitet hvor de kriminelle på ulike måter vil forsøke å anskaffe seg opplysninger om din betalingsinformasjon. Så hva bør du egentlig passe på når du handler på nett?

Eks: Kredittbeløp kr. 25 000/12mnd. nom. rente 19,90 %, eff. rente 21,82%, kost. 2 776 totalt kr. 27 776 for Credits

Avslør falske nettbutikker

  • Ser tilbudet for bra ut til å være sant? Da er det ofte det. Fristende tilbud er et av de beste lokkemidlene svindlerne bruker. Ser det ut til å være tidenes kupp? Da kan det være at det rett og slett ikke er et kupp i det hele tatt. 
  • Språk og formuleringer. Hvordan er språket på siden? Useriøse aktører har ofte flere skrivefeil på nettsiden og gjerne en blanding av norsk og engelsk.

  • Søk opp tilbakemeldinger på siden. Det finnes mange omtaler av ulike aktører der ute. Her kan du ofte finne tilbakemeldinger fra andre som har handlet der. Dess flere tilbakemeldinger du finner dess tryggere kan du være på at siden er ekte.

  • Sjekk nettadressen til siden. Er det den ekte nettadressen du har tastet inn? Noen ganger settes det opp kopier av sider med en nettadresse som ligner veldig på nettsiden du egentlig skulle inn på. Et eksempel kan være dersom du skal besøke våre nettsider på www.credits.no så hadde gjerne de benyttet en adresse hvor de satte inn en ekstra "t" eller lignende i nettadressen. Noen er også enda mindre diskret og bruker bare merkenavnet i adressen kombinert med et annet ord. for eksempel kredittkort-credits.no. Vær obs på nettadressen og se over en ekstra gang hva du har tastet inn. 

  • Sjekk at nettsiden har https:// eller hengelås. Denne er spesielt viktig å få med seg. Sider sikret med sikkerhetssertifikat krypterer informasjonen som sendes mellom deg og nettbutikkens database slik at informasjonen om deg blir vanskeligere å få tak i. 

  • Fortsatt usikker? Søk opp firmaet bak nettsiden eller om adressen/ telefonnummeret som oppgis på siden fungerer og er reell. Får du ingen svar når du ringer, eller ingen svarer på mailene dine er det lite trolig at bedriften er en seriøs aktør. 

Til slutt: stoler du ikke på nettsiden eller føler du noe skurrer? Da er svaret ganske enkelt: ikke benytt nettsiden eller legg igjen opplysninger om ditt kredittkort der. 

 


Benytt sikre enheter

Før du legger inn informasjon som er sensitiv, både når det gjelder informasjon om deg selv og ditt kredittkort eller annet betalingsmiddel bør du sørge for at enheten du bruker er sikker. Dette gjelder både enheten i seg selv og nettverket du er tilkoblet. 

Noen datamaskiner og mobiltelefoner har blitt infisert av virus eller skadelige programvarer. Disse kommer gjerne ved at man laster ned vedlegg eller programmer som er infisert. Er enheten din infisert kan dette brukes til å stjele informasjon om dine bankkontoer, betalingskort eller passord og innlogginger.

 


Ikke lagre informasjon om ditt kredittkort på enheter du deler med andre

Sørg for å bruke oppdaterte og private enheter når du legger inn sensitiv informasjon. Ikke lagre sensitiv betalingsinformasjon på enheter du deler med andre, og pass på å logge ut når kjøpet er gjennomført. 

Deler du enhet med barna eller andre kan det være lurt å ikke lagre betalingsinformasjon eller aktivere en sikkerhetskode ved kjøp av varer og tjenester på enheten.

Ha en trygg og sikker netthandel! 

Søk nå og få ditt Credits Gold kredittkort

Credits Gold kredittkort er et komplett kort for både ferier og hverdags. Med Credits får du en stressfri bankopplevelse med raske prosesser og god kundeservice.

 


Søk nå